SPRING Festival

SPRING Festival

Initiatiefnemer van Corbeaux
Begonnen in 2017

Over het initiatief

Courbeaux is niet alleen een performance, het is ook een sociaal project waarin 10 danseressen uit Marrakesh samenwerken met 20 tot 30 vrouwen uit de stad waar ze spelen.

Bouchra Ouizguen is een Marokkaanse danseres en choreografe die woont en werkt in Marrakesh. Haar werk houdt zich sterk bezig met vragen van herkomst, uitsluiting / integratie, postkoloniale relaties en identiteit. Corbeaux is een voorstelling met publieksparticipatie die zich afspeelt in de publieke ruimte.

Bouchra en SPRING nodigen Utrechtse vrouwen uit met verschillende achtergronden en zetten zich extra in om vrouwen uit de Marokkaanse gemeenschap van Utrecht te bereiken omdat Marokkanen de grootste groep immigranten in Utrecht vormen. In een tijd waarin de Arabische en moslimgemeenschappen steeds conservatiever worden is het duidelijk een flinke stap voor moslimvrouwen om voor publiek te dansen en op te treden. Daarmee kan dit project een belangrijke bijdrage leveren aan Global Goal No. 5: Gendergelijkheid.

Corbeaux is een voorstelling die in elke stad opnieuw wordt gemaakt, met telkens nieuwe performers (met 20 - 30 stadsbewoners rondom een kern van 10 Marokkaanse vrouwen), op telkens een nieuwe plek in de publieke ruimte. Corbeaux werd tijdens de Marrakesh Bièˆnnale in 2014 voor het eerst gepresenteerd, als nomadische performance voor het treinstation van Marrakesh. In Utrecht zal de voorstelling gespeeld worden op Stadhuisbrug, Winkelcentrum Kanaleneiland en De Uithof.


Het project "Corbeaux" ontving in 2017 een bijdrage vanuit de Utrecht4GlobalGoals Hier & Daar subsidieregeling.

Corbeaux heeft als doel vrouwen de publieke ruimte te laten toe-eigenen en zich te laten zien in de publieke ruimte; sterk, vol zelfvertrouwen en onafhankelijk.

Over SPRING Festival

SPRING Performing Arts Festival is een jaarlijks internationaal dans- en theaterfestival in Utrecht. SPRING brengt nieuw werk dat sterk sociaal en politiek gemotiveerd is en verbindt dat werk aan een Utrechts, Nederlands en internationaal publiek.

SPRING begon in 2013 als fusie tussen Festival a/d Werf en Springdance. Na vier edities wordt SPRING gezien als een festival met een uniek en scherp profiel. Het heeft de afgelopen jaren een publiek in Utrecht opgebouwd, met een grote stap voorwaarts in 2015 toen de bezoekcijfers stegen met 35% tot een totaal van 20.000 bezoekers, met 7.500 verkochte tickets. Deze ontwikkeling zette zich voort in 2016. SPRING heeft een sterke internationale reputatie en werkt met partners in heel Europa. SPRING functioneert als een internationaal platform voor Nederlandse kunstenaars, het is een belangrijk trefpunt voor cutting-edge internationale kunstenaars, het importeert nieuwe ideeèˆn voor het Nederlands theater- en dansveld, en is een ontmoetingsplaats voor nationale en internationale programmeurs.