Stichting GYS

Stichting GYS

Initiatiefnemer van Restaurant SYR
Begonnen in 2016

Over het initiatief

De afgelopen tijd arriveerden veel nieuwkomers in Nederland, onder andere uit Syrië. Mensen net als wij: met talenten, dromen en ambities. Stichting Gys start met Syr een onderneming waarin ze deze talenten kunnen benutten en ontwikkelen, zich thuis gaan voelen in Utrecht en meedoen in de Nederlandse maatschappij. In het restaurant werken vluchtelingen of mensen met een vluchtelingenachtergrond, die affiniteit voor horeca hebben samen met Nederlandse collega’s. Terwijl bezoekers genieten van heerlijke Syrische gerechten met een Europese twist ontstaat er een band tussen de verschillende culturen.

En in Syr kunnen vluchtelingen laten zien wat ze óns te bieden hebben. En andersom natuurlijk: want gasten maken kennis met hun nieuwe landgenoten. En er is meer: een expositieruimte, een cultureel programma, presentaties, workshops en debatten.

“Ik geloof dat eten mensen met elkaar verbindt en onderlinge solidariteit versterkt.”- Gijs Werschkull, eigenaar Gys.

Over Stichting GYS

Syr is een sociale onderneming met als doel de participatie van vluchtelingen in Utrecht en de bredere samenleving aan te moedigen, door ze kansen te bieden op het gebied van opleiding en carrière. Dat gebeurt ook buiten het restaurant. De winst die Syr maakt in haar eerste jaar wordt gedoneerd aan het startende ondernemingstraject van de Stichting voor Vluchteling-studenten UAF en wordt gebruikt voor de doorontwikkeling van het initiatief van Syr.