Doel 8: Eerlijk werk en economische groei

Doel 8: Eerlijk werk en economische groei

8 Eerlijk werk en economische groei

Doel 8: Eerlijk werk en economische groei

Het promoten van duurzame en inclusieve economische groei met een volle en productieve arbeidsmarkt en fatsoenlijk werk voor iedereen.

Tips voor bedrijven:

  • Openstaan voor mensen met een functiebeperking of verstandelijke handicap bij uw organisatie.
  • Meewerken aan een circulaire economie
  • Het kopen, verkopen en gebruiken van fairtrade producten
  • Promoten van duurzaam toerisme
  • Samenwerken met entrepreneurs, studenten etc.

Bevorder aanhoudende, inclusieve en duurzame economische groei, volledige en productieve tewerkstelling en waardig werk voor iedereen

In veel landen betekent het hebben van een baan niet automatisch dat je aan armoede kunt ontsnappen. Dit moet anders. Daarom richt doel acht zich op fatsoenlijk werk voor iedereen en duurzame en inclusieve economische groei. Dit betekent dat iedereen die kan werken de mogelijkheid moet hebben om te kunnen werken, onder goede werkomstandigheden. Deze banen moeten economische groei stimuleren zonder het milieu aan te tasten.

Werkloosheid
Er is nog veel te doen binnen dit doel. Van 2007 tot 2012 groeide het aantal werkelozen in de wereld van 170 miljoen naar 202 miljoen. Van dit aantal zijn 75 miljoen jonge vrouwen en mannen. En om het aantal nieuwe mensen op de arbeidsmarkt in de komende jaren van een baan te voorzien, zijn er tussen 2016 en 2030 zijn er 470 miljoen extra banen nodig.

Zo moeten landen binnen hun beleid meer aandacht besteden aan ondernemerschap, creativiteit en innovatie. Financiƫle instituties moeten versterkt worden zodat iedereen toegang krijgt tot banken, verzekeringen en andere financiƫle diensten.

Kinderarbeid en slavernij
Daarnaast moeten landen actie ondernemen op het tegengaan van moderne slavernij, mensenhandel en gedwongen arbeid, inclusief kinderarbeid en kindsoldaten. En in 2025 moet er definitief een einde komen aan alle vormen van kinderarbeid. Meer lezen?

Bedrijven die al werken aan SDG 8: Eerlijk werk en economische groei